logo website 2020v2

 

 

Wat is digitoegankelijkheid? 

Digitale documenten en publicaties zijn niet automatisch voor iedereen goed te gebruiken. Niet iedereen kan een website goed lezen of de informatie uit een rapport tot zich nemen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een visuele beperking, laaggeletterden of mensen met een motorische beperking.
Het streven is om digitale documenten voor een zo groot mogelijke groep mensen toegankelijk te maken. Overheidsinstellingen zijn hiertoe verplicht. Veel ondernemers en bedrijven kiezen voor inclusie en vinden het belangrijk dat hun documenten toegankelijk zijn voor iedereen.  

Wat is een digitoegankelijke PDF? 

PDF documenten lenen zich uitstekend om als digitoegankelijk bestand te fungeren. Met het juiste ontwerp, de juiste instellingen en aanpassingen kan het gereed worden gemaakt als toegankelijk document. Zo zal het contrast voldoende zijn en kunnen schermlezers de tekst in de juiste volgorde voorlezen, waardoor de informatie te beluisteren is. Zo kun je het document lezen of laten voorlezen door een schermlezer en heeft een veel grotere groep mensen toegang tot de informatie. 

Hoe wordt een document digitoegankelijk gemaakt? 

Er zijn diverse manieren om een publicatie digitoegenkelijk(er) te maken. Het is belangrijk om goed te beoordelen welke informatie essentieel is en welke niet. Indien mogelijk is het verstandig al bij het creëren van het document digitoegankelijkheid mee te nemen. Hoe eerder de informatie helder gebundeld is en het ontwerp wordt gemaakt met digitoegankelijkheid als voorwaarde, hoe beter. 
Voor de meeste publicaties zal het gebruiken van de functies in Indesign, in combinatie met nabewerking in Arcobat de beste route zijn.

Waar moet je op letten?

Er zijn een heleboel zaken om rekening mee te houden bij het ontwerpen van digitoegankelijke publicaties. Om maar een paar dingen te noemen: het kleurcontrast moet in orde zijn. Ook moet de leesvolgorde helder zijn en goed worden ingesteld. Beeldmateriaal wat illustratief is moet onderscheiden worden van beeldmateriaal wat informatie overdraagt. Werk je met video’s? Zorg dan dat ze voorzien zijn van goede ondertiteling zodat ook slechthorenden je video’s kunnen volgen. Dit zijn maar een paar elementen, voor kwalitatieve toegankelijkheid zijn uitgebreide handelingen nodig. 

Voor medeontwerpers: behoefte aan een stappenplan waar alle belangrijke punten in staan, inclusief de stappen die hiervoor nodig zijn in Indesign / Arcobat? Het is mogelijk om mijn stappenplan (en eventuele coaching) tegen een vergoeding te ontvangen. Neem contact met me op. 

Kan een interactieve PDF toegankelijk worden gemaakt?

Ja dat kan! Het hangt wel af van de elementen die zich in de PDF bevinden. Een PDF die vol staat met pop-ups is per definitie niet zo toegankelijk. Wel kan er van alles aangepast en ingesteld worden om deze toegankelijker te maken. 

Vaak leent een interactieve PDF met basisinteractiviteit (linkjes, navigatie, bladwijzers knoppen e.d.) zich beter voor digitoegankelijkheid. Denk aan het toegankelijk maken van een verslag, informatiebrochure of formulier.  

Wil je een digitoegankelijk document laten maken?

Er zijn al veel ondernemers die hun documenten digitoegankelijk hebben laten ontwerpen of omzetten. Hoe kun jij jouw documenten meer inclusief en toegankelijk maken?

Ik heb ervaring met digitoegankelijkheid binnen diverse klantprojecten. Neem gratis en vrijblijvend contact met me op, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken. 


 Lydia de Boer, grafisch ontwerp | Gletsjermeer 65 3994 HW Houten

030-8773603 | contact@lydiadeboer.nl | KvK 57670897 | Btw NL001103281B46

Op de website en alle communicatie die hieruit voortvloeit zijn de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van toepassing.
Copyright © 2013 - heden, Lydia de Boer. All Rights Reserved.

@import